Sağlıklı yaşam nedir ? Sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız? Sağlıklı bir yaşam için nasıl beslenmeliyiz ? Zararlı alışkanlıklardan korunmak için neler yapılabilir ? Sağlıklı beslenme listesi nasıl oluşturabiliriz? Proteinlerin sağlığımız açısından önemi nedir? Dengeli beslenme ne demektir ? Burada sağlıklı yaşam için bazı sağlıklı diyet ler bulacak, sağlıklı yaşam ve beslenme hakkında bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
Sağlıklı Yaşam
- Sağlıklı kemikler ve eklemler için 4 yiyecekSağlıklı kemikler ve eklemler için 4 yiyecek Kemiklerinizin yoğunluğunu kaybetmesinin birkaç nedeni vardır. Çoğu zaman bu yaşla ilgilidir. Diğer belirleyici faktörler menopozdan kaynaklanan hormonal değişiklikler, düşük düzeydeki spor aktivitesi, tıbbi durumlar ve hatta bazı ilaçlardır. Ancak sağlıklı kemikleri ve eklemleri korumanın en önemli faktörlerinden biri tartışmasız beslenmenizdir. Önemli besin maddelerinin, özellikle de kalsiyumun eksikliği, kemik…
- Daha sağlıklı bir hayat için satın almayı bırakmanız gereken 10 yiyecekDaha sağlıklı bir hayat için satın almayı bırakmanız gereken 10 yiyecek Sağlıklı bir hayat yaşamak istiyorsanız, sağlıklı ve besleyici bir diyet öncelik taşır, buna ulaşmak ve başarmak için ilk önce market alışverişinizle başlamalısınız! Kilo aldıran, kalorisi yoğun yiyecekler evinizde yoksa, aklınıza geldikçe onlardan atıştırmazsınız. Uzmanların, daha sağlıklı ve dengeli bir hayat için satın almayı bırakmanız…
- Saç dökülmesini önlemek için en iyi takviyelerSaç dökülmesini önlemek için en iyi takviyeler Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır, ancak en yaygın olanlardan biri besin eksikliğidir. İdeal durumda, sağlıklı saç büyümesi için gereken tüm vitaminleri, mineralleri ve besinleri her gün yediğiniz yiyeceklerden alınır. Ancak bazen çeşitli nedenlerden dolayı vücudu desteklemek için takviyeler alınması gerekir.İşte saç dökülmesini önlemek için en iyi takviyeler :…
Sağlık Tanımı
Sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlık, “sadece hastalıkların ve rahatsızlıkların olmayışı değil, bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali” olarak açıklanmaktadır.” Bundan dolayı, sağlık, yaşam boyunca fiziksel, zihinsel ve sosyal zorlukları uyarlama ve yönetme yeteneği olarak tanımlanabilir.
Sağlığı korumak için diyet, egzersiz, uyku ve ruh sağlığı çok önemlidir ve bunlar için kişisel bakım stratejileri geliştirilmektedir.
Bu konular hakkında daha ayrıntılı bilgi için sağlık sayfasına göz atabilirsiniz.
Sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız?
1.Dengeli Beslenme
Sağlıklı yaşam için ilk önce güne sağlam bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Günlük menünüzde mevsimlik meyve ve sebzeler kullanmaya özen gösterin. Meyveler, zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlisidir. Kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko gibi mineraller sebze ve meyvelerde bulunur ve hücre korunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için hayati önem sağlar. Ayrıca mineraller, kalp sağlığı için, kan basıncının dengelenmesi, vücuttaki sıvı dengesi gibi birçok düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar. Sürekli kötü beslenme, yenileme sistemini aksatır. Cilt zarar görür ve daha da önemlisi, vücüttaki hastalıklar çoğalır. Bunlardan dolayı sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz.
2. Alkol ve Sigaradan Uzak Durun
Sigara, solunum sistemi hastalıklarına, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve çeşitli kanser türlerine neden olabilir. Alkolün miktarı aşıldığında zararlı etkileri ortaya çıkmaya başlar ve sağlık durumunuzu kötü etkiler.
3. Düzenli Uyuyun
Bağışıklık sisteminizin dinlenmesine müsaade etmeliyiz. Bağışıklık ve deliksiz bir uyku uyumak birbirine bağımlı iki şey olduğu için kronik uykusuzluk, bağışıklığınızın zarar görmesine neden olur ve vücudunuzun hastalıklarla savaşmasını engeller.
4. Spor Yapın
Vücudun spora en hazır olduğu vakit akşamdır. Ancak her zaman spor yapılabilir. Bacak, karın, kol, göğüs ve bel kaslarını çalıştıracak aktiviteler oldukça önemlidir. Hayatınız boyunca yapacaksanız günde 10 dakikalık hafif tempo koşu ve 10 dakikalık (mekik, yan mekik, ayak gerdirme) hareketleri yeterli olur. Haftada üç kez spor yapabiliyorsanız en az 20 dakika, spora daha az zaman ayırıyorsanız en az 45 dakika olmalıdır. Sporu da dengeli ve düzenli yapmak çok önemlidir. Her gün uzun süre spor yapmak kasları yorar. Kaslarımızın da dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir. Yoga ve meditasyon kalp sağlığı için çok faydalıdır. Meditasyonda vücuttaki nitrik oksit düzeyi artar. Bu madde damar sağlığı için çok önemlidir. Nitrik oksit doğal olarak vücutta üretilen, kan yolu ile taşınan bir moleküldür. Damarların genişlemesine, kan basıncının düşmesine, diyabet ve kanserden korunmaya yardımcı olur. En çok burunda bulunur. Yoga ve meditasyonda derin nefes alındığında bu madde akciğerlere dolar. Spor, kişinin aktif dinlenmesini sağladığı ve kendi için yaptığı bir şey olduğundan aynı zamanda mutluluk kaynağıdır.
5. Güneşten Korunun
D vitamini kaynağı olan ancak kanser ve yaşlanmaya neden olan güneş ışınlarına sabah ve akşamüzeri çıkmaya çalışılmalıdır. D vitamini alacağımız güneş ışınları saati öğlen 11.00-13.00 arasıdır. Bu saatlerde güneşe çıkmanın yararı-zararı iyi değerlendirilmelidir. D vitamini aynı zamanda antioksidandır, bağışıklık sistemini destekler, günlük oral alım tavsiye edilir.
6. Beyninizi Geliştirin
Bulmacalar, zeka oyunları, zeka soruları ve hafıza teknikleri beyni aktif tutar. Ama yorulduğunuzda beyninizi zorlamayın. Her gün okuyacağınız 20 sayfalık bir kitap, yemeklerinizde kullanacağınız baharatlar (özellikle zerdeçal, safran, tarçın) beynin aktif kalmasına yardımcı olur. Her gün, her alanda yeni tadlar almaya çalışın.
7. Sağlık Kontrolünüzü Düzenli Yapın
Özellikle duşta ve duş aldıktan sonra vücudu kontrol etmek, yeni yumruları, benleri tespit etmek de yararlıdır. Meme kanserini ve yeni çıkan, şekil değiştiren nevüsleri (benleri) erken tespit etmek çok önemlidir.
8. Stres Yönetimini Geliştirin
Stresle baş etmenin sağlıklı yollarını bulun. Çünkü stres hormonları bağışıklık sistemine zarar verir. Yoga, müzik dinlemek, yürüyüş yapmak, düzenli gülmek ve masaj gibi yöntemlerle stresle mücadele ederek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Sosyal ilişkilerin iyi olması, kişinin sevdikleriyle birlikte olması, kucaklaşmalar; stres ve gerilimi azaltır. Kucaklaşma ile kişi yalnızlık korkusunu yener, sevildiğini hisseder. Mutlu olmak da stresle başa çıkmada önemlidir.
Sağlıkla ilgili diğer haberler için Güzel Hayat ana sayfasına göz atabilirsiniz.