Menopoz dönemi, hormonlarda oldukça aşırı bir değişiklikten kaynaklanır. Bu hormonal değişiklikler, yumurtalıklarda üretilen östrojen ve progesteron hormonlarında azalma nedeniyle ortaya çıkar. Saçların büyümesi ve durumu bu iki hormonlara bağlıdır. Bir başka koşullu sonuç, birçok kadının testosteronda belirgin bir artış yaşamasıdır. Vücudunuz gerçekte olduğundan daha fazlasını üretmese de, buna karşı koymak için östrojen seviyesi azalır ve bu da yüz ve boyunda istenmeyen tüyler çıkmasına yol açabilir. Peki menopoz döneminde saçlarımızdaki bu değişikliklerle mücadele etmek için ne yapabiliriz?
1. Gıda
Saç dökülmesini kontrol etmenin en önemli yönlerinden biri yediğinize dikkat etmektir. Demir, A, B ve C vitaminleri, folik asit, protein ve antioksidanlar içeren besinler, saç büyümesi söz konusu olduğunda önemli oyunculardır. Dengeli bir diyet, en çok ihtiyacınız olan besinleri almak için örneğin çilek, yağlı balık (somon), avokado, fındık, tohum, fasulye ve et gibi yiyecekleri içermelidir. Ayrıca günlük menünüze vitamin ve mineral takviyeleri de ekleyebilirsiniz.
2. Stres yönetimi
Menopoz döneminde saç dökülmesine neden olan bir diğer faktör de strestir. Stres altında, insanlar genellikle yeme alışkanlıklarını kötüleştirir. Bu, saç köklerinin zayıflamasına yol açar ve bu da saç dökülmesine neden olabilir. Yeterli uyku ve egzersiz yapmak stres seviyenizi yönetmenize yardımcı olabilir. Yoga, meditasyon, okuma veya size sakinlik hissi veren ve kaygıyı azaltan herhangi bir şey faydalıdır. Banyolar ve duşlar da stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
3. Saçlarınız ısıdan ve agresif kimyasallardan uzak tutun
Menopoz döneminde saçlarınızın dökülmesini önlemek için saçınızı ısı ve kimyasallardan mümkün olduğunca uzak tutun! Isı ve agresif kimyasallar, genel olarak saçınız için ve özellikle hormonal değişiklikler için en kötü şeyler arasında yer alır. Fön, saç düzleştirici, saç maşası ve sıcak duş şeklindeki ısı, saçınızın nemini kaybettirebilir. Boyama ve şekillendirme işlemlerinden kaynaklanan güçlü kimyasallar da saçın nemini ve daha önce bahsedilen önemli besin maddelerini yok edebilir. Kimyasallar kafa derisinde birikir, yeni saçların büyümesini engeller ve zaten var olan saçlara zarar verir. Bunu önlemek için, tedaviler arasındaki süreyi uzatmayı ve sülfatsız doğal şampuanlara geçmeyi düşünün.
4. İlaçların yan etkilerine karşı dikkatli olun
Bazı ilaçların fazla kullanılması olarak saç dökülmesine neden olur. Yeni bir ilaca başlarken bunu fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Menopoz dönemi ve ilaçların yan etkileri zaten tek başına bile hafif saç dökülmesine neden olabilir, ancak birleştirildiği zaman etkileri daha da artabilir. O yüzden menopoz döneminde saç dökülmesini önlemek için kullandığınız ilaçların yan etkilerine dikkat edilmesi gerekir.