Türkiye’de ve Dünya’da Gezilecek Yerler
Dünya’nın dört tarafı muhteşem güzelliklerle doludur! Bunları kim görmek istemez ki? Peki, Türkiye’de, Avrupa’da ve Dünya’da gezilecek en iyi yerler nelerdir, biliyor musunuz? Görülmesi gereken şehirler, İstanbul’da gezilecek yerler, Eskişehir’de gezilecek yerler, Ankara’da gezilecek yerler, ayrıca ülkemizde ve dünyada tarihi ve doğal güzellikleri burada sizinle paylaşıyoruz.
Siz de en son tatil trendlerini bu sayfamızda bulabilir ve seyahatınızı rahatlıkla önceden planalayabilirsiniz! Yeni seyahat trendleri takip edip gideceğiniz rotaları belirleyebilirsiniz! Bugün nereye gidelim ya da yaz ve kış tatillerimizi nerede geçirelim diye düşünüyorsanız, verdiğimiz tekliflere bir göz atıp hayal ettiğiniz geziyi gerçekleştirebilirsiniz! Turistik şehirler veya pek ünlü olmayan fakat mutlaka görülmesi gereken güzel yerler ve doğal ortamlar keşfedilmeyi bekliyorlar!
- İtalya’nın küçük ama güzel 6 kasabasıİtalya’nın küçük ama güzel 6 kasabası Güzel şehirleri ve zengin tarihiyle İtalya, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen destinasyonları arasında yer alıyor. Turistler için geleneksel Roma, Venedik, Floransa ve Milano’nun yanı sıra, ülke turist güzergahının dışında kalan ama kesinlikle ziyaret etmeye değer harika küçük kasabalarla doludur. İşte İtalya’nın 6 küçük ama güzel kasabası: Alberobello İtalya’nın Puglia…
- Avrupa da görülmeye değer 5 romantik şehirKuşkusuz Avrupa’da seyahat etmek için en romantik zaman ilkbahardır. Havaların düzelmesiyle birlikte kiraz çiçeklerin kokusu, daha uzun günler, güneşin öptüğü çatılar akla gelir. Tüm doğa yeni bir hayata uyandığında, romantizm duygusu havada duyulmaya başlar. İşte Avrupa’nın görülmeye değer en romantik şehirlerinden bazıları. Onlar gerçekleştirmeyi bekleyen bir peri masalıdır! İşte Avrupa da görülmeye değer 5 romantik…
Turistik Yerler
Turizm ya da diğer adıyla gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak amacıyla yapılan geziler olarak tanımlanır. Bununla birlikte bir ülkeye veya bir bölgeye turist çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümünü kapsar. Turistik gezi, insanların bir yerden bir yere gitmesi, kültürel, ekonomik ve toplumsal iletişimde bulunmalarıdır. Turizm nedeniyle insanlar kendi ve başka ülkelerin güzelliklerini, kültürel mirasını ve tarihini tanımaktadırlar.
Turistler gittikleri ülke ya da bölgeye büyük bir ekonomik katkı sağlamaktadırlar. Turizm sözcüğü ilk olarak 21. yüzyılda İngilizlerin yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlaşmıştır.
Eskiden zenginlere mahsus olan bu yolculuklar, ulaşım ve barınma (oteller, moteller, tatil köyleri gibi) imkanların sağlanmasıyla kısa zamanda turizmin gelişmesine sebep olmuştur. UNWTO Dünya Turizm Örgütü’ne göre, turizm gelirlerinin her yıl %4 oranında artış göstermektedir.
İstanbul’da Gezilecek Yerler
İstanbul Türkiye’de en eski ve tarihi şehirlerden biridir. İstanbul, yerleşim tarihi son yapılan Yenikapı’daki kazılarla bulunan liman doğrultusunda 8500 yıl, kentsel tarihi yaklaşık 3.000, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanan Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir.İstanbul Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde başkent olarak kullanılmıştır.Şehir çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış, yüzyıllar boyu çeşitli din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşadığı kozmopolit ve metropolit yapısını korumuş ve tarihsel süreçte eşsiz bir mozaik hâlini almıştır. Uzun zaman dilimleri boyunca her alanda merkez olmayı ve iktidarda kalmayı başaran dünyadaki ender yerleşim yerlerinden biri olan İstanbul geçmişten günümüze bir dünya başkentidir.
Tabii ki bu kadar eski ve tarihte büyük önemi olan İstanbul’da gezilecek ve mutlaka görülmesi gereken yerlerin sayısı oldukça fazladır. Aşağıda size İstanbulda gezilecek yerleri sıralıyoruz:
- İstanbul Surları – İstanbul’un etrafını çeviren surlar tarihte 7. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı 408’den sonradır. II. Theodosius (408-450) zamanında İstanbul surları Sarayburnu’ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray’a bu taraftan ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule’ye, Yedikule’den Topkapı’ya, Topkapı’dan Ayvansaray’a uzanıyordu.Surların uzunluğu 22 km.’dir. Haliç surları 5.5 km, kara 6,5 km, Marmara Surları ise 9 km.’dir.
- Dolmabahçe Sarayı – Dolmabahçe Sarayı, Karaköy’den Sarıyer’e uzanan sahil şeridinin Kabataş ile Beşiktaş arasında kalan bölümünde, Marmara Denizi’nden Boğaziçi’ne deniz yoluyla girişte sol sahilde, Üsküdar’ın karşısında yer alan saray. Denizden yer alınıp doldurulmasıyla ortaya çıkan alana yapıldığı için “Dolmabahçe” adını almıştır. Dolmabahçe Sarayı’nın bugün bulunduğu alan, bundan dört yüzyıl öncesine kadar Osmanlı Kaptan-ı Derya’sının gemileri demirlediği, Boğaziçi’nin büyük bir koyu idi. 17. yüzyılda doldurulmaya başlanan koy, padişahların dinlenme ve eğlenceleri için düzenlenen bir “hasbahçe”ye dönüştürüldü. Bu bahçede çeşitli dönemlerde yapılan köşkler ve kasırlar topluluğu, uzun süre Beşiktaş Sahilsarayı adıyla anıldı.
- Haliç – (batılıların deyişi ile Altın Boynuz) İstanbul’un bir koyudur. Haliç’in kelime anlamı, nehir ağızındaki koy demektir. Yunan efsanesine göre; Megaralılar, kralları Beyaz’ın annesi Keroessa için Altın Boynuz ismini vermişlerdir. Bizans döneminde kolonileşme de burada başlamıştır. Aynı zamanda Bizans İmparatorluğu’nun denizcilik merkeziydi. Sahil boyunca uzanan duvarlar, şehri bir deniz filosu atağından korumak için inşa edilmiştir. Haliç’in girişinde istenmeyen gemilerin girişini engellemek için, şehirden karşıya eski Galata Kulesi’nin kuzeydoğu ucuna uzanan geniş bir zincir vardı. Bu kule Latin haçlılarınca 4.Haçlı seferinde 1204 yılında geniş bir şekilde tahrip edildi. Fakat Cenevizliler yanına yeni bir kule inşa ettiler. Bu kule meşhur Galata Kulesi 1348 Christea Turris (Tower of Christ: İsa’nın Kulesi) diye adlandırılır. Osmanlı döneminde Yoğun Bektaşi nüfusun yaşadığı bir bölge idi. Karaağaç tekkesi, Karyağdı Baba tekkesi, Giresunlu Tekkesi gibi birçok Bektaşi tekkesi bu bölgede idi.
- Beylerbeyi Sarayı – Beylerbeyi sarayı 1861-1865 yıllarında, eski ahşap bir sahil sarayının yerinde Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan’a yaptırılmıştır. Yazlık bir saray olarak inşa edilen Beylerbeyi Sarayı, boğazı izleyebilecek bir yere yerleştirilmiştir. Saray, çok büyük olmamakla beraber, güzel işlemeleri ile göz kamaştırır. Sarayın mimarisi, Avrupa mimarisinden çok etkilenmiş olmakla beraber, Osmanlı’ya özgü süslemeler gayet rahat görülebilir. Sarayın içerisi rengârenk çinilerle süslenmiş olup içeride Avrupa’dan getirilen mobilyalar ve değerli eşyalar kullanılmıştır. Sarayın tavanlarında ve duvarlarında özellikle gemi resimleri dikkat çeker.
- Topkapı Sarayı – İstanbul’da yer alan ve dünyada günümüze gelebilmiş sarayların en eskisi ve genişidir.Konumu, Haliç’i, Boğaziçi’ni ve Marmara denizi gören, İstanbul’un ilk kuruluş yeri olan bilinen akropol tepesidir. Tarihi İstanbul üçgen yarımadasının en uç noktasında, 5 km’yi bulan surlarla çevrili, 700.000 m2 özel araziye sahip bir komplekstir. Bu özelliği ile saraydan çok küçük bir şehri andıran Topkapı Sarayı, 500 yılı aşkın bir süredir kullanılmıştır. Sonradan padişah, yeni yapılan Dolmabahçe Sarayı’na taşınınca saray, uzun bir süre bakımsız bırakıldı. Saray, Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan restorasyon sayesinde eski görkemine geri kavuştu. Şu an bir müze olarak kullanılan sarayda padişaha ait eşyalar sergilenir. Müze koleksiyonunun en değerli parçaları arasında Muhammed’in hırkası, dişi, ayak izi ve kılıcı sayılabilir. Bu nesneler, Yavuz Sultan Selim döneminde Kahire’den getirilmiştir. Başka bir değerli parça ise dünyaca meşhur Kaşıkçı Elması’dır. Topkapı Hançeri ise müzede sergilenen başka bir değerli eşyadır.
- Yıldız Sarayı
- Çırağan Sarayı
- Galata Kulesi
- Taksim Meydanı
- Sultanahmet Meydanı
- Beyazıt Meydanı
- Bakırköy Özgürlük Meydanı
- Gülhane Parkı
- Yerebatan Sarnıcı
Eskişehir’de Gezilecek Yerler
Eskişehir, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehridir. Ayrıca nüfus bakımından Ankara, Konya, Kayseri’den sonra İç Anadolu bölgesinin en büyük 4. ilidir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Nüfusu 2021 yılı TÜİK istatistiklerine göre 898.369’dur.Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir. Met helvası, nuga helvası, haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır.
İşte burada size Eskişehir’de gezilecek yerleri açıklıyoruz:
- Frig Vadileri
- Odunpazarı evleri
- Kurşunlu Külliyesi
- Eskişehir Mevlevihanesi
- Şeyh Edebali’ nin türbesi
- Porsuk Çayı
- Eskişehir Arkeoloji Müzesi
- Odunpazarı Modern Müze
- Lületaşı Müzesi
- Bilim Sanat ve Kültür Parkı
- Kent Park
- Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
- Pessinus Müzesi
- Seyitgazi Müzesi
- Yunus Emre Müzesi
- Eskişehir Atatürk ve Kültür Müzesi
- Tayyare Müzesi/Hava Müzesi
- Eskişehir Balmumu Müzesi
- Osmanlı Evi Müzesi
- Karikatür müzesi
- İnönü Savaşları Karargâh Müzesi
- Bilim Deney Merkezi
- Sabancı Uzay Evi ve Hayvanat Bahçesi
Ankara’da Gezilecek Yerler
Ankara, Türkiye’nin başkenti ve en kalabalık ikinci ilidir.Nüfusu 2022 yılı itibarıyla 5.747.325 kişidir. Bu nüfus; 25 ilçe ve bu ilçelere bağlı 1425 mahallede yaşamaktadır. İl genelinde nüfus yoğunluğu 215’tir. Nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre dünyada ise elli yedinci sırada yer almaktadır. Coğrafi olarak Türkiye’nin merkezine yakın bir konumda bulunur ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde kalan kuzey kesimleri hariç, büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Yüzölçümü olarak ülkenin üçüncü büyük ilidir. Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Konya ve Eskişehir illeri ile çevrilidir.
Ankara’nın 13 Ekim 1923’te başkent ilan edilmesinin ardından şehir hızla gelişmiş ve Türkiye’nin ikinci en kalabalık ili olmuştur.
İşte size Ankara’da gezilecek yerleri burada veriyoruz:
- Kurtuluş Savaşı Müzesi
- Anıtkabir’deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
- II. TBMM Binası’ndaki Cumhuriyet Müzesi
- Devlet Mezarlığı Müzesi
- İsmet İnönü ve Mehmet Akif Ersoy’un evleri
- Etnografya Müzesi
- Devlet Resim ve Heykel Müzesi
- Ziraat Bankası Müzesi
- Türk Hava Kurumu Müzesi
- ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
- Feza Gürsey Bilim Merkezi
- Çengelhan Rahmi Koç Müzesi
- Altınköy Açık Hava Müzesi
- Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
- Anadolu Medeniyetleri Müzesi
- Ankara Kalesi
Bursa’da Gezilecek Yerler
Bursa , Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık dördüncü şehri. 2021 itibarıyla 3.139.744 nüfusa sahiptir. 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında Dünya’da 28.Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° batı boylam ve 29° kuzey enlem daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr ‘dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.
Ekonomik açıdan Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Bursa’da en çok Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise, Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmasıdır. Bursa alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşısıyla bölgede öne çıkar. Ayrıca Bursa Marmara bölgesinin İstanbul’dan sonra gelen ikinci büyük şehridir. Türkiye’nin en önemli birkaç sanayi kentinden biridir.
İşte Bursa’da gezilecek yerler:
- Uludağ
- Gölyazı
- Mudanya
- İznik
- Cumalıkızık
- Karacabey Longoz Ormanları
- Tümbüldek Kaplıcaları
- Cumalıkızık
- Tirilye
- Çarşılı Köprü Irgandı
- Uluabat Gölü
- Somuncu Baba Türbesi
- Ulu Cami
- Emir Sultan Camii
- Yeşil Türbe
- Tarihi Çınar
- Ağlayan Çınar
- Bursa Kalesi
- Oylat
- Keramet Su Kaplıcası
- Suuçtu Şelalesi
- Reşat Oyal Kültür Parkı
- Uludağ Milli Parkı Dünyaca – ünlü Türkiye’nin en önemli kayak merkezidir.
- Merinos Parkı
- Azerbaycan – Türkiye Kardeşlik Parkı Azerbaycan ile olan bağları güçlendirmek amacıyla yapılmış güzel bir parktır.
- Bursa Atatürk Kent Ormanı
- Hüdavendigar Kent Parkı
- Bursa Hayvanat Bahçesi
- Bursa Botanik Parkı
- Kaplıkaya Cazibe Merkezi – akvaryumların, balık tutma göletlerinin, yürüyüş yollarının, tenis kortlarının, kaykay pistinin bulunduğu dev parktır.
- İnegöl Hikmet Şahin Kültür Park
- İnegöl Botanik Park
- İnegöl Kuğulu Parkı
- Uludağ Milli Parkı
- Aras Şelalesi
- Suuçtu Şelalesi
- Saitabad Şelalesi
- Ayvaini Mağarası
- Görecik Yaylası
- Kocayayla
- Sadağ Kanyonu
- Sansarak Kanyonu
- Cumalıkızık
- Gölyazı
- İznik Gölü
- Misi
- Aliç Yaylası
- Ilıca
- Karacabey Longoz Ormanları
- Bursa Kalesi
- İznik Kalesi
- Kestel Kalesi
- Kite Kalesi
- Ulubat Kalesi
- Yer Kapı
- Pınarbaşı Kapısı
- Zindan Kapı
- Kaplıcalar Kapısı
- İstanbul Kapısı
- Lefke Kapısı
- Yenişehir Kapısı
Diğer gezilecek yerler için Güzel hayat ana sayfasına göz atınız.